GUSÜL

            Hadesten (Hadesi Ekber) temizlenme şekli olan gusül;bedeninde kuru bir yer kalmamak üzere tepeden tırnağa bütün vücudu yıkamaktır.

            “Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalktığınız zaman yüzlerinizi, dirseklerinize kadar ellerinizi, başlarınızı meshedip, topuklara kadar ayaklarınızı yıkayın. Eğer cünüp oldunuz ise, boy abdesti alın. Hasta, yahut yolculuk halinde bulunursanız, yahut biriniz tuvaletten gelirse, yahut da kadınlara dokunmuşsanız (cinsî birleşme yapmışsanız) ve bu hallerde su bulamamışsanız temiz toprakla teyemmüm edin de yüzünüzü ve (dirseklere kadar) ellerinizi onunla meshedin. Allah size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez; fakat sizi tertemiz kılmak ve size (ihsan ettiği) nimetini tamamlamak ister; umulur ki şükredersiniz.” Maide Suresi Ayet 6

GUSLÜN FARZLARI

1)       Mazmaza:Ağza su alıp boğazlara kadar çalkalamak

2)       İstinşak:Burna dolu dolu su çekmek

3)       Tepeden tırnağa kadar (mum,oje gibi altına suyun geçmesine mani bir şey bulunmamak ve iğne ucu kadar kuru bir yer kalmamak şartıyla) bütün vücudu yıkamak.

·          Su saçların,sakalların,kaşların ve bıyıkların altlarındaki deriye kadar geçecektir.Bunlar sık olsa bile suyun ulaşması sağlanacaktır.Bunların altları ve dipleri kuru kalırsa gusül tamamlanmış olmaz.

·          Uzun ve örgülü saçı bulunan kadının saçlarının dibini yıkaması kafidir.Örgülerini çözmesine lüzum yoktur.

·          Kapanmış olan küpe deliklerini iyice yıkamak lazımdır.

·          Bir kimse bir akarsuya dalsa veya bir havuza girse veya yağmur altında durup bütün vücudu ıslansa ağzına ve burnuna su vermesi halinde guslün farziyyetini yerine getirmiş olur.Bu durumda organlarını kımıldatır veya suyun içinde biraz beklerse sünneti yerine getirmiş olur.

·          Gusleden kimsenin göbeğinin içine suyu ulaştırması farzdır.

GUSLÜN SÜNNETLERİ

·          Besmele ile başlamak

·          Niyet etmek

·          Misvak kullanmak

·          Bedeninde pislik varsa temizlemek

·          Avret mahallinde pislik olsun olmasın temizlemek,yıkamak

·          Gusülden önce namaz abdesti gibi abdest almak (Ayaklar altında su birikiyorsa ayaklar en son yıkanır.

·          Abdestten sonra baş,sonra sağ ve sol omuza üçer defa su dökmek ve her döküşte bedenini iyice ıslanması için ovalamak

·          Suyu israf etmekten veya az kullanmaktan sakınmak

·          Gusül abdesti alırken konuşmamak ve dua okumamak

·          Kimsenin göremiyeceği bir yerde yıkanmak

Erkekler erkekler arasında,kadınlar da kadınlar arasında bulunurlarda yıkanmak için tenha bir yer bulamazlarsa tenha bir köşeye çekilip avret mahallerini bir peştamal ile örterek yıkanırlar.Avret mahallerini açmak caiz olmaz.Erkeklerin veya kadınlarla erkeklerin arasında bulunan kadınların da bunlar arasında yıkanmaları caiz olmaz.Bu durumda teyemmüm ederek namazlarını kılmaları uygun olur.Çünü hükmen su yok demektir.

Yine gerek erkekler gerekse kadınlar kendi cinsleri arasında yıkanmak için peştamal veya benzeri bir örtü bulamazlarsa ve böylece avret mahallerini açmak mecburiyetinde kalırlarsa gusletmeyi sonraya bırakırlar ve namazlarını teyemmüm ile kılarlar.Sonra tenha bir yerde veya peştamal bulunca gusledip teyemmüm ile kılmış oldukları namazları iade ederler.

·          Gusülden sonra bedeni bir havlu ile silerek çabucak giyinmek

·          Tenha bir yerde yıkandığı zaman yine avret yerini açık bulundurmamak,açık bulundurulursa kıblele karşı dönmemek gerekir.Avret mahalli kapalı ise kıbleye karşı durabilir.

Abdestin adabı aynı zamanda guslünde adabıdır.Ancak gusülde kıbleye karşı durulmaz, konuşulmaz ve dua edilmez.

Abdestin mekruhları aynı zamanda guslünde mekruhlarıdır.Birde gusülde dua okumak mekruhtur.

FARZ OLAN GUSÜL

·          Cinsi münasebette meni gelsin gelmesin gusül farz olur.

·          Cinsi münasebet olsun olmasın şehvetle yerinden ayrılan ve şehvetle dışarıya atılan meniden dolayı gusül farz olur.Rüyada ihtilam olan kimsenin dirimi bunun gibidir.

·          Uykudan uyanan kimse çamaşırında veya yatağında meni bulaşığı görürse gusül farz olur.

·          Sarhoş olan kimse ayıldığında kendisinde meni bulacak olursa gusül farz olur.

·          Adet gören veya lohusa olan kadının adeti veya lohusalığı tamam olup kan kesildikten sonra gusletmesi farz olur.

·          Abdest bozarken tenasül organı uyanık iken meni gelirse gusül etmek gerekir,uyanık değilse gusül etmek gerekmez.Çünkü uyanıklık şehvete delalattir.

·          Dövülmekten,ağır bir şey kaldırmaktan,yüksek bir yerden düşmekten dolayı meni çıkmış olsa gusül icap etmiş olmaz.

·          Bir kadın cünüp olduktan sonra hayız görse dilerse hayzı bitmeden gusül abdesti alır,dilerse hayızdan temizleninceye kadar guslü tehir eder.

SÜNNET OLAN GUSÜL

·          Cuma ve bayram günlerinde namaza giderken

·          Hacc ve umre için ihrama girerken

·          Hacı adayları için arefe günü zeval vaktinde (gün ortası) Arafatta iken(Arafatta vakfe için)

MENDUP OLAN GUSÜL

·          Yeni buluğa erenler için

·          Temiz olmasına rağmen yeni müslüman olan veya günahlarından tevbe eden kimse için

·          Mekke ve Medineye giderken

·          Kan aldıran,cenaze yıkayan,baygınlıktan ayılan kimse için

·          Husuf (Ay tutulması,Kusuf (Güneş tutulması) namazları için ve yağmur duasına çıkarken

·          Berat ve Kadir gecesine ulaşan kimse için

·          Müzdelife ve Minaya giderken

Sünnet ve Mendup(Müstehap) olan gusüller hürmet ve temizlik için yapılır.Sünnet ve mendup olan yıkanmalarda ağza ve burna su çekmek mecburiyeti yoktur.

ADABINA UYGUN GUSLETME

            Gusleden kimse önce dua niyetiyle Euzü Besmele çeker ve gusletmeye niyet eder.Önce ellerini bileklerine kadar yıkar,varsa üzerindeki pislikleri temizler.Bundan sonra avret mahallini ve pislik olma ihtimali bulunan yerleri –pislik olsun olmasın- iyice temizler.Sonra üç defa ağzına bolca su verir ve dişlerini misvak,fırça veya parmaklarıyla temizler ve suyun boğazlara kadar ulaşmasını sağlar. Sonra üç defa burnuna su çeker,burnunda bulunan pislikleri temizlemek için her defasında suyu sol eliyle sümkürür.Burna çektiği suyu genize kadar ulaştırır.Bundan sonra aynen namaz abdesti gibi abdest alır.Bastığı yerde su toplanıyorsa veya dere,havuz,deniz,göl gibi yerde guslediyorsa ayaklarını guslü tamamladıktan sonra yıkar.Abdest aldıktan sonra önce başına sonra sağ ve sol omuza,sağ ve sol bacağına üçer defa su döker.Suyu dökerken organlarını iyice ovalar,Suyun zor nufuz edeceği yerler yıkanırken daha fazla ovulur.Yıkanırken en ufak kuru bir yer kalmamasına dikkat edilir.Göbek,kulak içi,küpe delikleri,sakal ve saçlar iyice yıkanır.

            Bir kimse guslettikten sonra ağzını veya burnunu yıkamadığını veya bedeninden bir yerinin kuru kaldığını anlarsa yeniden gusletmesi gerekmez.Yalnızca o yerlerini yıkaması kafidir.Bu arada farz bir namaz kılmışsa onu tekrar kılması gerekir.

GUSÜLSÜZ HELAL OLMAYAN ŞEYLER

·          Namaz kılmak

·          Kuranı kerim okumak (ezberden ve yüzünden)(Dua kastıylaFatihayı,Kuranı kerimden başka bir dua ayetini,veya çocuklara Kurana ayetlerini hece hece okuyarak öğretmek,Kelimeyi şahadet getirmek,tesbih ve tekbirde bulunmak yapılabilir.)

·          Eliyle Kuranı Kerimi tutmak(Muhafazası içinde bulunan Kuranı Kerimi tutmak caizdir.)

·          Kabeyi tavaf etmek

·          Zaruret olmadıkça camiye girmek

·          Üzerinde ayeti kerime yazılı olan levhayı,parayı,kağıdı,kitabı tutmak

GUSÜLSÜZ MEKRUH OLAN ŞEYLER

·          Herhangi bir dini kitabı elle tutmak

·          El,ağız ve yüzü yıkamadan bir şey yiyip içmek

·          Herhangi bir yere veya sahifeye ayet yazmak

 

GERİ DÖN